Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miodowniki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Miodowniki - składniki:
Miodowniki - sposób przygotowania: Ciasto zarobić jak na kopytka (przygotować sobie troszkę więcej mąki do podsypywania - bo miód sprawia, że jest bardzo lepkie). Wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 3 części. Wysmarować margaryną blachę a następnie wylepić ją jedną porcją ciasta. Piec ok. 5 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (na mocno złoty kolor). Ciasto wyłożyć z blach zaraz po wyjęciu z pieca, póki jest miękkie. Upiec następne 2 warstwy. Ciasto po wystudzeniu staje się twarde, po przełożeniu kremem mięknie. Krem: 6 łyżek kaszy manny zagotować na 1/2 litra mleka (tak jak kaszę dla dzieci ;). Dodać szklankę cukru. Po ostudzeniu dodać miękką kostkę margaryny i zmiksować. Krem gotowy. Ciasto przełożyć kremem. Górę ciasta polać polewą czekoladową i ozdobić wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.

Informacje o Miodowniki

  • Goździki, kardamon, cynamon - rozgrzewające przyprawy

    . Obecnie zamiast pieprzu dominuje w nich cynamon, imbir i goździki. Przepisów na nie jest wiele, a więc pierniki bywają różne. Z ich wypieku słynie Toruń - wyroby z tego miasta ofiarowywano znamienitym osobom - polskim królom, carycy Katarzynie, Janowi Pawłowi II. Podobne do pierników miodowniki są mniej

  • Rodzaje miodu - do czego jakich używać?

    Rodzaje miodu - do czego jakich używać?

    w zależności od stopnia rozcieńczenia. To również może cię zainteresować: Miód pitny na gorąco z przyprawami korzennymi i jabłkami Skandynawskie śledzie w sosie miodowo-musztardowym Miodownik z orzechami false false

  • Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami

    Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami

    miodowniku). My prezentujemy wersję dla wielbicieli toffi - z ciastem karmelowym. Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 budyń o smaku karmelowym pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30 proc. 3 łyżki pełnego mleka w proszku pół

  • Blok czekoladowy, murzynek, zebra, czyli ciasto jak u mamy. Sentymentalne przysmaki z dawnych lat

    Blok czekoladowy, murzynek, zebra, czyli ciasto jak u mamy. Sentymentalne przysmaki z dawnych lat

    bez tego. Uwaga - to propozycja dla łasuchów, bo miodownik jest bardzo słodki. Miodownik z orzechami Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g margaryny do pieczenia 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki miodu 150 g cukru pudru Na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich