Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łazanki z makiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Łazanki z makiem - składniki:
Łazanki z makiem - sposób przygotowania: Mak zalewamy wodą i zostawiamy co najmniej na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie gotujemy go do miękkości, odsączamy i mielimy 2-3 razy. Do maku dodajemy miód, stopione masło i bakalie. Mieszamy. Mąkę, jajko, żółtko i oliwę mieszamy w misce. Stopniowo dolewamy wodę, mieszamy ciasto widelcem. Gdy będzie już bardzo gęste, a składniki połączą się "z grubsza", wykładamy na stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć 20-30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykrawamy kwadraciki. Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oliwy. Mieszamy i gotujemy 2-4 minuty (łazanki powinny wypłynąć na wierzch). Łazanki odcedzamy i mieszamy z masą makową.