Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Łazanki z makiem
Łazanki z makiem - składniki:
Łazanki z makiem - sposób przygotowania:
Mak zalewamy wodą i zostawiamy co najmniej na kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie gotujemy go do miękkości, odsączamy i mielimy 2-3 razy. Do maku dodajemy miód, stopione masło i bakalie. Mieszamy.
Mąkę, jajko, żółtko i oliwę mieszamy w misce. Stopniowo dolewamy wodę, mieszamy ciasto widelcem. Gdy będzie już bardzo gęste, a składniki połączą się "z grubsza", wykładamy na stolnicę i wyrabiamy kilka minut, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć 20-30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykrawamy kwadraciki. Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oliwy. Mieszamy i gotujemy 2-4 minuty (łazanki powinny wypłynąć na wierzch). Łazanki odcedzamy i mieszamy z masą makową.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki