Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z łososiem wędzonym, szpinakiem i serem feta

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pierogi z łososiem wędzonym, szpinakiem i serem feta - składniki:
Pierogi z łososiem wędzonym, szpinakiem i serem feta - sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, robię w środku wgłębienie. Sól rozpuszczam w wodzie. Wodę nalewam stopniowo, cały czas wyrabiając (zgarniam mąkę z brzegów do środka). Ciasto wyrabiam bardzo dokładnie i przynajmniej 15 minut. Farsz: Łososia porcjuję na małe kawałki. Ze szpinaku staram się odlać jak największą ilość wody, przekładam go na patelnię. Czosnek ścieram na tarce na najmniejszych oczkach, dokładam do szpinaku. Pozostawiam na ogniu do czasu odparowania wody, mieszając co jakiś czas, po czym przekładam do miseczki i zostawiam do wystygnięcia. Gdy szpinak wystygnie dokładam jajko i mieszam. Dodaję ser feta pokrojony w drobną kostkę i delikatnie mieszam. UWAGA! Farszu nie solę, gdyż będzie on dość słony po dodaniu sera feta. W środek każdego pieroga wkładam porcję łososia i łyżkę farszu. Sklejam, gotuję do wypłynięcia. Przeważnie jeszcze ciepłe posypuję świeżo startym parmezanem, jednak w Wigilię przygotowuję je rano, i odsmażam na kolację - posypując serem po smażeniu. Uważam, że takie pierogi to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, postnych dań. Zawsze ze stołu znikają jako pierwsze. Często spotykałam się z wersją gdzie łosoś jest surowy bądź pieczony, jednak ja lubię wędzonego - jest mocniej wyczuwalny w pierogach i tej mieszance smaków.
Przepis na prawdziwą pieczoną fetę prosto z Grecji [KUCHNIE ŚWIATA]