Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Śledzie egzotyczne, czyli śledzie na pierniczkach
Śledzie egzotyczne, czyli śledzie na pierniczkach - składniki:
Śledzie egzotyczne, czyli śledzie na pierniczkach - sposób przygotowania:
Śledzie, cebulę, korniszony, jabłka, śliwki w occie kroimy w drobniutką kosteczkę, jak do sałatki. Starannie mieszamy z tartym imbirem, octem jabłkowym, oliwa i gałką muszkatołową. Doprawiamy do smaku pieprzem. Z powstałej masy formujemy kulki i układamy je na piernikach. Dekorujemy orzechami włoskimi.
- 200 g pierników bez nadzienia (mogą być pierniczki w różnych kształtach)
- 200 g śledzia
- 100 g słodkiej cebuli (tzw. cukrowej)
- 4 ogórki korniszony
- 1/2 jabłka - najlepiej zielonego
- 4 śliwki z octu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 12 orzechów włoskich wyłuskanych - do ozdoby
- odrobina gałki muszkatołowej
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki