Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierogi inaczej
Pierogi inaczej - składniki:
Pierogi inaczej - sposób przygotowania:
Składniki na ciasto (mąkę, masło, śmietanę, żółtka, sól i - opcjonalnie - przyprawy) zagniatamy dokładnie, aż wyjdzie nam sprężysta, połyskliwa kula. Kulę tę owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut (a jeśli nam się spieszy - na kwadrans w zamrażarce). Czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i smażymy przez kilka minut (jeśli jest w nim jeszcze woda, czekamy, aż odparuje). Pod koniec dodajemy przyprawy i fetę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Studzimy. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki (około 5-7 mm placek) i wykrawamy z niego koła (wielkość zależy od fantazji - ja użyłam szklanki i wyszły mi całkiem zgrabne małe pierożki - w sam raz na 2 kęsy). Na każde koło nakładamy farsz - lepiej mniej, niż więcej, bo mogą być trudności w lepieniu. Łączymy brzegi każdego koła i dociskamy je widelcem (ten wzorek zawsze kojarzy mi się z domem - pierogi z innych miejsc wyglądają zupełnie inaczej...). Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do zrumienienia ciasta. Pierożki można wcinać bez niczego, można też podawać je z sosem czosnkowym (gotowym lub na bazie jogurtu naturalnego).
- 200 g mąki tortowej
- 120 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- szczypta soli
- opcjonalnie:
- 1 łyżeczka curry
- solidna szczypta pieprzu ziołowego
- odrobina suszonego koperku
- 2 garście rozmrożonego (tudzież świeżego - jeśli ktoś ma na podorędziu) szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 małe opakowanie sera typu feta (może być niskotłuszczowy)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 białko (do posmarowania pierogów)
- trochę suszonego koperku (do posypania)
- sos czosnkowy - jako dodatek
4 sposoby na zawijanie pierogów
Informacje o Pierogi inaczej
-
Sezon na szczawiany. Przepisy na dania z rabarbarem, szczawiem i szpinakiem
grubość jak na pierogi, inaczej może się rozpaść). Tak samo postępujemy z drugą częścią. Pierwsza będzie spodem, a druga wierzchem pierożka. Obie części kroimy w paski szerokości ok 4 cm (z jednej części ciasta powinny wyjść ok 3 paski). Na jednym pasku rozkładamy po czubatej łyżeczce nadzienia w
-
Botwinkowe inspiracje - kilka przepisów na początek sezonu
solą. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Składanie: Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość nieco mniejszą niż kartka A4 (ciasto powinno mieć grubość jak na pierogi, inaczej może się rozpaść). Tak samo postępujemy z drugą częścią. Pierwsza będzie spodem, a druga wierzchem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki