Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi inaczej

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi inaczej - składniki:
Pierogi inaczej - sposób przygotowania: Składniki na ciasto (mąkę, masło, śmietanę, żółtka, sól i - opcjonalnie - przyprawy) zagniatamy dokładnie, aż wyjdzie nam sprężysta, połyskliwa kula. Kulę tę owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut (a jeśli nam się spieszy - na kwadrans w zamrażarce). Czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak i smażymy przez kilka minut (jeśli jest w nim jeszcze woda, czekamy, aż odparuje). Pod koniec dodajemy przyprawy i fetę, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu przez 1-2 minuty. Studzimy. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki (około 5-7 mm placek) i wykrawamy z niego koła (wielkość zależy od fantazji - ja użyłam szklanki i wyszły mi całkiem zgrabne małe pierożki - w sam raz na 2 kęsy). Na każde koło nakładamy farsz - lepiej mniej, niż więcej, bo mogą być trudności w lepieniu. Łączymy brzegi każdego koła i dociskamy je widelcem (ten wzorek zawsze kojarzy mi się z domem - pierogi z innych miejsc wyglądają zupełnie inaczej...). Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do zrumienienia ciasta. Pierożki można wcinać bez niczego, można też podawać je z sosem czosnkowym (gotowym lub na bazie jogurtu naturalnego).
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi inaczej

  • Sezon na szczawiany. Przepisy na dania z rabarbarem, szczawiem i szpinakiem

    Sezon na szczawiany. Przepisy na dania z rabarbarem, szczawiem i szpinakiem

    grubość jak na pierogi, inaczej może się rozpaść). Tak samo postępujemy z drugą częścią. Pierwsza będzie spodem, a druga wierzchem pierożka. Obie części kroimy w paski szerokości ok 4 cm (z jednej części ciasta powinny wyjść ok 3 paski). Na jednym pasku rozkładamy po czubatej łyżeczce nadzienia w

  • Botwinkowe inspiracje - kilka przepisów na początek sezonu

    Botwinkowe inspiracje - kilka przepisów na początek sezonu

    solą. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Składanie: Ciasto dzielimy na 4 części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość nieco mniejszą niż kartka A4 (ciasto powinno mieć grubość jak na pierogi, inaczej może się rozpaść). Tak samo postępujemy z drugą częścią. Pierwsza będzie spodem, a druga wierzchem