Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schab ziołowy gotowany w mleku kokosowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Schab ziołowy gotowany w mleku kokosowym - składniki:
Schab ziołowy gotowany w mleku kokosowym - sposób przygotowania: Suszone morele zalewany alkoholem i odstawiamy na 2-3 godziny. Umyty, osuszony schab nacieramy dokładnie ze wszystkich stron przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z jednej strony robimy ostrym, długim, cienkim nożem otwór na całej długości mięsa, uważając jednak aby nie rozciąć mięsa po przeciwległej stronie. Do tak powstałej kieszeni wkładamy namoczone wcześniej morele i związujemy schab sznurkiem wędliniarskim, mocno po obwodzie, aby zamknąć światło otworu. Paprykę, sól, pieprz, majeranek i zioła prowansalskie mieszamy i powstałą mieszaniną nacieramy (oklejamy) dokładnie całe mięso. Pokryte przyprawami mięso owijamy folią spożywczą i dokładnie ugniatamy. Wkładamy do lodówki na najchłodniejszą półkę na 2 doby. Po tym okresie, w garnku o grubym dnie, przygotowujemy emulsję. Do tej emulsji wkładamy odwinięte z folii, delikatnie aby nie uszkodzić ziołowej powłoki, wcześniej zamarynowane mięso i stawiamy na ogniu. Powoli doprowadzamy do wrzenia i na wolnym ogniu gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy schab w tej emulsji na 12 godzin. Po tym okresie garnek ze schabem zanurzonym w emulsji znowu stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i na delikatnym ogniu gotujemy kolejne 30 minut. I tak jak poprzednio zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, owijamy w folię i dokładnie schładzamy w lodówce.Po kilku godzinach schab jest gotowy do spożycia. Kroimy w cienkie plasterki i podajemy na liściach szpinaku Baby. Tak przygotowany schab jest bardzo smaczny i kruchy.Delikatny ale z charakterem. Aby go przygotować nie potrzeba specjalnych umiejętności ani doświadczeń. Uda się każdemu i będzie ozdobą każdego świątecznego stołu.