Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto czekoladowe z migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto czekoladowe z migdałami - składniki:
Ciasto czekoladowe z migdałami - sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z masłem i odstawiamy aby lekko przestygła. W tym czasie ubijamy jajka i dodajemy porcję cukru. Do pienistej masy dodajemy schłodzoną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dzielimy na pół i porcjami wsypujemy do masy czekoladowej. Dodajemy też zmielone migdały i wiórki czekoladowe. Całość miksujemy. Formę smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp.200 stopni. W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe na złoty kolor. Przygotujemy polewę w/g przepisu na opakowaniu. Podgrzewając ją dodajemy 5 dag mlecznej czekolady i doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe polewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Na wierzchu ciasta układamy ozdoby cukiernicze i czekoladowe. Dekorujemy listkami mięty i odstawiamy, aby dobrze wystygło.