Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto "Pani Walewska"

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto "Pani Walewska" - składniki:
Ciasto "Pani Walewska" - sposób przygotowania: Pierwszą część składników zarobić jak na kruche ciasto. Podzielić na 2 części i włożyc do lodówki na 30 min. Masa: Odlać trochę mleka, wsypać mąki, wbić żółtka. Rozmieszać i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Po ostudzeniu dodać masło i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Ubić pianę z 4 białek dodając po trochę 15 dag cukru pudru. Dwie części ciasta rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną pergaminem. Posmarować każdą część połową powideł śliwkowych. Na to wyłożyć po połowie białek i posypać siekanymi orzechami włoskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok. 20-30 minut. Gdy ciasto wystygnie posmarować je masą i nakryć drugim ciastem. Na wierzchu polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.