Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jajecznica z kalafiorem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Jajecznica z kalafiorem - składniki:
Jajecznica z kalafiorem - sposób przygotowania: Kalafior podgotowujemy we wrzącej wodzie (10-15 min) lub - najlepiej - w kuchence mikrofalowej. Na patelni rozgrzewamy margarynę. Gdy z powierzchni rozgrzanej margaryny znikną bąbelki powietrza, wkładamy odsączony z wody i podzielony na małe kawałki kalafior. Smażymy na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, aż kalafior się ładnie zrumieni. Zmniejszamy płomień i dodajemy masło.
Gdy masło się rozpuści, wlewamy rozbite jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Smażymy, ciągle mieszając, aż jajka się odpowiednio zetną.
Podajemy posypane natką
Jajecznica trzykrotnie po francusku

Informacje o Jajecznica z kalafiorem

  • Kalafior w roli głównej

    Kalafior w roli głównej

    Jajecznica i kalafior - dlaczego nie? Jajka świetnie komponują się z tym warzywem, spróbuj. Jajecznica z kalafiorem 1 mała główka kalafiora 5-6 jaj sól pieprz szczypta startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Kalafior podgotowujemy