Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cukinie z groszkiem i orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cukinie z groszkiem i orzechami - składniki:
Cukinie z groszkiem i orzechami - sposób przygotowania: Cukinie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połówki i po wydrążeniu części miąższu wrzucamy na chwilę do lekko osolonego wrzątku, po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Wydrążony miąższ siekamy. Jabłka i cebule obieramy, kroimy w plastry. Na połowie masła szklimy cebule. Wrzucamy wydrążony miąższ cukinii, groszek i miętę, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy jabłka, sok i skórkę otartą z cytryny, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 10 minut. Zdejmujemy rondel z ognia, studzimy jego zawartość, miksujemy z orzechami, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Napełniamy tą pastą cukinie, układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, posypujemy wiórkami z reszty zimnego masła. Zapiekamy około 30 minut.