Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort ziemniaczany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort ziemniaczany - składniki:
Tort ziemniaczany - sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Po obraniu ubijamy w dużej misce. Dodajemy pokrojone w kostkę szynkę, ser i mozzarellę lub provolone, roztrzepane jajka oraz sól. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Dodajemy oliwę, aby odrobinę ją rozrzedzić. Ścianki prostokątnego naczynia do pieczenia smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą, wlewamy przygotowaną masę. Kilka razy uderzamy naczyniem o stół, aby wyrównać masę. Posypujemy startą gałką muszkatołową i odrobiną bułki tartej. Tort ziemniaczany wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut do powstania na powierzchni złotej skorupy. Przed podaniem pozostawiamy na chwilę do stężenia. Legenda głosi, że tort ziemniaczany po raz pierwszy powstał w Neapolu w XVIII wieku dla małżeństwa Ferdynanda I Burbona i Marii Karoliny.