Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Schab pieczony w ziołach
Schab pieczony w ziołach - składniki:
Schab pieczony w ziołach - sposób przygotowania:
Schab myjemy i osuszamy. Nacieramy dokładnie solą (ewentualnie także przeciśniętym przez praskę czosnkiem), posypujemy pieprzem i ziołami. Wkładamy do lodówki w zamkniętym naczyniu bądź przykryty folią spożywczą na całą dobę. Co jakiś czas obracamy. Następnie wyjmujemy i przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mięso w rękawie umieszczamy w brytfannie (na wypadek, gdyby w trakcie pieczenia wyciekł nam sok) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około godziny.
Rady: * Pod koniec pieczenia (na ok. 15 minut) można rozciąć rękaw od góry, dzięki czemu mięso nieco się przyrumieni. * Jeśli mamy większy kawałek schabu, musimy piec go odpowiednio dłużej, tj. na każdy kilogram przedłużamy czas pieczenia o godzinę.
Informacje o Schab pieczony w ziołach
-
Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych
wyschnie, natomiast zbyt gruby może się odpowiednio nie dopiec. Natrzyj schab solą, pieprzem i przyprawami, a następnie odstaw do lodówki. Upieczesz go w sobotę. Schab pieczony w ziołach Fot. iStock 1 kg schabu (w jednym kawałku) sól i pieprz ulubione zioła np. (majeranek, kminek, tymianek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki