Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Diablotki
Diablotki - składniki:
Diablotki - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Rozkładamy na prostokątnej blaszce rozmrożone ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Następnie ostrym nożem rysujemy na cieście podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których połamiemy ciasto po upieczeniu. Fileciki anchois kroimy na cieniutkie paseczki. Posypujemy całe ciasto startym serem. Połowę ciasta posypujemy kminkiem, solą i pieprzem. Na drugiej połowie równomiernie układamy fileciki anchois i oprószamy pieprzem. Pieczemy około 10 minut, aż ciasto się przyrumieni. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Po wyjęciu łamiemy wzdłuż naciętych linii.
Rada: Paluszki z ciasta francuskiego można również zrobić na słodko,posypując je zamiast solą i pieprzem, cukrem kryształem i cynamonem.
Informacje o Diablotki
-
Szybkie menu na sylwestrową domówkę - kilka prostych przepisów
Dobrym pomysłem na szybkie do wykonania małe co nieco na przyjęcie, są przekąski z ciasta francuskiego. Możesz wykonać z niego zarówno paszteciki z farszem, jak i - z długich, skręconych pasków - paluszki lub diablotki. Do parówek w cieście świetnie pasuje sos musztardowy lub pomidorowy. Parówki
-
Co naprawdę jadł pan Zagłoba
nieprzyjemną goryczką. Rosół odcedzamy na gęstym sicie. Otrzymamy ok. 1 l esencjonalnego bulionu, który podajemy w bulionówce z diablotką lub słonym paluchem. A jak się współpracowało z kucharzami? - Niełatwo. To co dla mnie jest źródłem historycznym
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki