Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pulpety z warzywami
Pulpety z warzywami - składniki:
Pulpety z warzywami - sposób przygotowania:
Płatki albo kajzerkę wkładamy do garnka z bulionem. Dodajemy zmiażdżone ziele angielskie i skórkę cytrynową. Chwilę podgrzewamy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, żeby płatki lub bułka wchłonęły cały bulion. Czosnek i koperek drobno siekamy.
Mielone mięso łączymy z rozmoczoną bułką lub płatkami i z przyprawami. Nadmiar płynu zlewamy przez sitko. Dodajemy jajka, posiekany koperek i czosnek. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyrabiamy masę dłońmi, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę, łatwo dającą się formować. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, seler naciowy i cukinię na kawałki wielkości 1-2 cm. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek i paprykę i, mieszając, smażymy 3 minuty, dorzucamy cukinię i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki, goździki i rozmaryn.
Wyjmujemy masę mięsną z lodówki, odrywamy po kawałku i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy pulpety. Zagotowujemy warzywny sos w rondlu, przyprawiamy papryką, cukrem, solą i pieprzem. Do wrzącego sosu wkładamy pulpeciki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 15-20 minut. Pulpeciki możemy przed włożeniem do sosu panierować i usmażyć.
- Pulpety:
- czerstwa kajzerka lub dwie łyżki płatków jęczmiennych
- szklanka bulionu (może być z kostki)
- ziele angielskie
- szczypta skórki otartej z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- 650 g mielonej cielęciny (przedniej lub z udźca)
- pieprz
- sól
- jajko
- ewentualnie 2 łyżki masła
- mąka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- Sos:
- 2 strąki papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cukinie
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 goździki
- puszka (375 g) pomidorów
- gałązka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
- po ćwierć łyżeczki sproszkowanej łagodnej i ostrej papryki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki