Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pulpety z warzywami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pulpety z warzywami - składniki:
Pulpety z warzywami - sposób przygotowania: Płatki albo kajzerkę wkładamy do garnka z bulionem. Dodajemy zmiażdżone ziele angielskie i skórkę cytrynową. Chwilę podgrzewamy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, żeby płatki lub bułka wchłonęły cały bulion. Czosnek i koperek drobno siekamy. Mielone mięso łączymy z rozmoczoną bułką lub płatkami i z przyprawami. Nadmiar płynu zlewamy przez sitko. Dodajemy jajka, posiekany koperek i czosnek. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyrabiamy masę dłońmi, aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę, łatwo dającą się formować. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, seler naciowy i cukinię na kawałki wielkości 1-2 cm. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebulę, czosnek i paprykę i, mieszając, smażymy 3 minuty, dorzucamy cukinię i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki, goździki i rozmaryn. Wyjmujemy masę mięsną z lodówki, odrywamy po kawałku i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy pulpety. Zagotowujemy warzywny sos w rondlu, przyprawiamy papryką, cukrem, solą i pieprzem. Do wrzącego sosu wkładamy pulpeciki i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 15-20 minut. Pulpeciki możemy przed włożeniem do sosu panierować i usmażyć.
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym