Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Curry z kalafiorem i szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Curry z kalafiorem i szpinakiem - składniki:
Curry z kalafiorem i szpinakiem - sposób przygotowania: W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją, aż zmięknie, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy curry i imbir, smażymy około 2 minut, ciągle mieszając, dodajemy pomidory i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kalafiora, ziemniaki i dusimy na małym ogniu około 30 minut, na koniec doprawiamy solą. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z cytryny, szpinak, mieszamy i podajemy. Kalafior w sosie curry z dodatkiem ziemniaków i szpinaku to nawiązanie do smaków kuchni indyjskiej. To danie, choć lekkie, zyskuje moc dzięki pikantności przypraw.