Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cukinia zapiekana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cukinia zapiekana - składniki:
Cukinia zapiekana - sposób przygotowania: Z cukinii odcinamy końce, płuczemy, a następnie kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy sos: smażymy na oliwie mąkę, wlewamy mleko i mieszamy 5 minut; zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, parmezan i jajko, doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy czosnkiem, układamy w nim na przemian cukinie i pomidory. Zalewamy sosem i pieczemy 30 minut w 200°C.
Cukinia Hasselback - najeżona pysznościami

Informacje o Cukinia zapiekana

  • Kwitnąca kuchnia

    Kwitnąca kuchnia

    lodu - w takiej postaci będą dobrą dekoracją do drinków lub ponczu. - Kwiaty można również zanurzyć w oliwie, by nadać jej aromat. Najpopularniejsze w kuchni są kwiaty cukinii. Zapiekane w cieście, smażone, nadziewane serem. Można je również

  • Cukiniowe cuda

    Cukiniowe cuda

    szybciej, jeśli wykorzystasz małe cukinie. Cukinia zapiekana z ziołami 50 dag cukinii 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka igiełek rozmarynu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 pęczka natki 2 łyżki gęstej śmietany (12-proc.) 1 łyżka parmezanu sól pieprz Cukinie kroimy wzdłuż na pół, solimy