Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cytrusowe tortellini

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cytrusowe tortellini - składniki:
  • Składniki:
  • 400 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • łyżka oliwy
  • Farsz:
  • 300 g ricotty
  • 2 duże łyżki tartego parmezanu
  • sok i skórka z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
Cytrusowe tortellini - sposób przygotowania: Robimy ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy szczyptę soli. Jaja rozkłócamy i powoli dodajemy do mąki, zarabiając ciasto nożem. Wlewamy łyżkę oliwy i starannie zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 45 minut (lub do zamrażalnika na 20 minut). Robimy farsz: Mieszamy sery. Cytrynę sparzamy i na tarce o drobnych oczkach ścieramy z niej skórkę, którą wraz z wyciśniętym sokiem dodajemy do serów. Farsz doprawiamy pieprzem. Na posypaną mąką stolnicę wyjmujemy ciasto, dzielimy je na kilka części i każdą z nich wałkujemy bardzo cienko (1-2 mm). Tniemy ciasto na pasy o szerokości ok. 4 cm, a potem na romby lub kwadraty. Na kolejne kawałki ciasta nakładamy farsz i zalepiamy tak jak polskie uszka: najpierw składamy na pół, nalepiając brzeg, a potem łączymy ze sobą dwa końce trójkąta. Tortellini gotujemy w osolonym wrzątku - aż wypłyną. Po wyjęciu z wody kładziemy na wierzch trochę masła i obsypujemy tartym parmezanem. Podajemy gorące.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości