Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekany królik z szałwią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekany królik z szałwią - składniki:
Zapiekany królik z szałwią - sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pomidorki układamy w brytfannie, skrapiamy oliwą i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut, aż będą miękkie. Mięso obtaczamy w mące, na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy około 5 minut, aż zmięknie, dodajemy orzeszki i smażymy minutę, łyżką cedzakową przekładamy do żaroodpornego naczynia (o pojemności około 2 l). Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, smażymy mięso około 10 minut, aż się zarumieni, dodajemy wywar i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i łączymy z pomidorami, szałwią oraz pozostałymi składnikami, doprawiamy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 190°C. Ciasto francuskie kroimy w paski i przykrywamy farsz. Zapiekamy około 30 minut, aż ciasto się zezłoci.