Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekany królik z szałwią
Zapiekany królik z szałwią - składniki:
Zapiekany królik z szałwią - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pomidorki układamy w brytfannie, skrapiamy oliwą i posypujemy cukrem. Pieczemy około 20 minut, aż będą miękkie. Mięso obtaczamy w mące, na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy około 5 minut, aż zmięknie, dodajemy orzeszki i smażymy minutę, łyżką cedzakową przekładamy do żaroodpornego naczynia (o pojemności około 2 l). Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, smażymy mięso około 10 minut, aż się zarumieni, dodajemy wywar i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 5 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i łączymy z pomidorami, szałwią oraz pozostałymi składnikami, doprawiamy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 190°C. Ciasto francuskie kroimy w paski i przykrywamy farsz. Zapiekamy około 30 minut, aż ciasto się zezłoci.
- 650 g pomidorków koktajlowych przepołowionych
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka cukru
- 1 kg królika bez kości pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki mąki
- cebula pokrojona w drobną kostkę
- ząbek czosnku (posiekany)
- 35 g orzeszków piniowych
- 250 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 listków szałwii drobno posiekanych
- opakowanie ciasta francuskiego
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki