Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Domowe pączki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Domowe pączki - składniki:
Domowe pączki - sposób przygotowania: Mleko podgrzej - powinno być letnie. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i odstaw na 10 minut. Dodaj je do mleka i dodaj jeszcze 100 g mąki i wymieszaj z mlekiem. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej przez sito. Żółtka utrzyj z cukrem (minimum 5 minut, aby były naprawdę pełne powietrza), śmietankę lekko podgrzej - ale nie gotuj. Połącz mąkę, rozczyn, żółtka utarte z cukrem, śmietanę, środek z laski wanilii, roztopione i schłodzone masło, spirytus, sól. Ciasto dłuto wyrabiaj - musi dostać mnóstwo powietrza. Ma odchodzić od miski i być lśniące i jednolite. Przykryj ściereczką i zostaw na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy ciasto urośnie, odrywaj kawałki, rozciągnij i na środek placka nałóż powidła. Zlepiaj całość w kulkę i odkładaj na papier do pieczenia. Przykryj ściereczką, żeby jeszcze trochę podrosły. Rozgrzej olej w garnku i tu najtrudniejsze olej musi być dobrej temperatury. Za wysoka spali pączki i środek będzie surowy, za mała - pączki będą tłuste. Smaż pączki po około 5 minut z każdej strony, aż zarumienią się. Odstaw na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!