Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pękające ciasteczka czekoladowe
Pękające ciasteczka czekoladowe - składniki:
Pękające ciasteczka czekoladowe - sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku wciąż ucierając, potem dodaj czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, proszek, kakao, ziele angielskie oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj ciasto i wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc. Następnego dnia piekarnik rozgrzej do 180°C. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki i obtaczaj je dokładnie w cukrze pudrze. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując duże odstępy między kulkami (trochę się rozpłaszczą). Piecz ok 18-22 min - uwaga, żeby nie wyschły za mocno. Im mniejsze kulki tym krócej pieczemy. Po wyjęciu wystudź na kratce.
- 125 g miękkiego masła
- 370 g brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 60 g ciemnej czekolady 70 proc.
- 2 jajka
- 340 g mąki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 85 g posiekanych orzechów laskowych
- cukier puder - do obtaczania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki