Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pękające ciasteczka czekoladowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pękające ciasteczka czekoladowe - składniki:
Pękające ciasteczka czekoladowe - sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym jajku wciąż ucierając, potem dodaj czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, proszek, kakao, ziele angielskie oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj ciasto i wstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc. Następnego dnia piekarnik rozgrzej do 180°C. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki i obtaczaj je dokładnie w cukrze pudrze. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując duże odstępy między kulkami (trochę się rozpłaszczą). Piecz ok 18-22 min - uwaga, żeby nie wyschły za mocno. Im mniejsze kulki tym krócej pieczemy. Po wyjęciu wystudź na kratce.