Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto bananowe z dużymi kawałkami czekolady i krówką na górze

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ciasto bananowe z dużymi kawałkami czekolady i krówką na górze - składniki:
Ciasto bananowe z dużymi kawałkami czekolady i krówką na górze - sposób przygotowania: Wszystko robimy w mikserze, a więc będzie łatwo i szybko. Ubijamy masło, cukier i zapach waniliowy na gładką masę, następnie dodajemy żółtka (po jednym). Ustawiamy mikser na wolne obroty i stopniowo dodajemy banany (rozgniecione wcześniej widelcem), a potem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, czekoladę połamaną na kawałki i sól. Teraz łyżką przekładamy pianę z białek do ciasta, delikatnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej (czyli wysmarowanej masłem i wysypanej mąką) formy. Ciasto najlepiej piec w formie do wieńca lub sporej tortownicy (ok. 26-28 cm średnicy), w temperaturze 180 stopni, około 70 minut. Kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta będzie całkiem sucha, wyłączamy piekarnik, jednak zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 10 minut aby trochę przestygło, potem można je wyjąć z piekarnika (i formy). Teraz ?krówka?: trochę zdradliwa (nie zawsze wychodzi) i niepokojąco dobra. W rondelku delikatnie podgrzewamy cukier, dodając trochę wody, aż się rozpuści. Mieszamy co pewien czas. Kiedy płyn będzie klarowny, zwiększamy ogień i dodajemy masło. Gotujemy, aż uzyskamy karmelowy kolor - NIE MIESZAMY !!! (To jest właśnie ten etap, kiedy krówka nie wychodzi). Zestawiamy rondel z ognia, czekamy aż masa lekko ostygnie i dodajemy śmietanę. Wykładamy krówkę na ciasto i staramy się nie zjeść wszystkiego od razu.