Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto bananowe z dużymi kawałkami czekolady i krówką na górze
Ciasto bananowe z dużymi kawałkami czekolady i krówką na górze - składniki:
Ciasto bananowe z dużymi kawałkami czekolady i krówką na górze - sposób przygotowania:
Wszystko robimy w mikserze, a więc będzie łatwo i szybko. Ubijamy masło, cukier i zapach waniliowy na gładką masę, następnie dodajemy żółtka (po jednym). Ustawiamy mikser na wolne obroty i stopniowo dodajemy banany (rozgniecione wcześniej widelcem), a potem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, czekoladę połamaną na kawałki i sól. Teraz łyżką przekładamy pianę z białek do ciasta, delikatnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej (czyli wysmarowanej masłem i wysypanej mąką) formy. Ciasto najlepiej piec w formie do wieńca lub sporej tortownicy (ok. 26-28 cm średnicy), w temperaturze 180 stopni, około 70 minut. Kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta będzie całkiem sucha, wyłączamy piekarnik, jednak zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 10 minut aby trochę przestygło, potem można je wyjąć z piekarnika (i formy). Teraz ?krówka?: trochę zdradliwa (nie zawsze wychodzi) i niepokojąco dobra. W rondelku delikatnie podgrzewamy cukier, dodając trochę wody, aż się rozpuści. Mieszamy co pewien czas. Kiedy płyn będzie klarowny, zwiększamy ogień i dodajemy masło. Gotujemy, aż uzyskamy karmelowy kolor - NIE MIESZAMY !!! (To jest właśnie ten etap, kiedy krówka nie wychodzi). Zestawiamy rondel z ognia, czekamy aż masa lekko ostygnie i dodajemy śmietanę. Wykładamy krówkę na ciasto i staramy się nie zjeść wszystkiego od razu.
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 125 g miękkiego masła
- 300 g brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub esencji z prawdziwej wanilii
- 4 żółtka
- 4 białka ubite na sztywną pianę
- 5 baaardzo dojrzałych bananów
- 200 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- Składniki na polewę krówkową:
- 400 g brązowego cukru
- 100 ml śmietanki 36 procent
- 100 g masła
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki