Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pijany tort

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pijany tort - składniki:
  • Biszkopt na dużą tortownicę:
  • 7-8 jaj
  • 7-8 łyżek cukru
  • 7-8 łyżek mąki
  • Krem jajeczno-spirytusowy:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kostki masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • coś do smaku - 1 łyżka kakao lub sok z cytryny lub cukier waniliowy lub olejek smakowy
  • lukier plastyczny:
  • 80 dag cukru pudru
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
Pijany tort - sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno. Delikatnie dodać cukier, żółtka i mąkę. Delikatnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15 minut. Wyjąć z pieca. Ostudzić i wyjąć biszkopt z formy. Biszkopt przeciąć na 4 blaty. posmarować pierwszy dżemem, położyć drugi i posmarować go kremem. Trzeci - dżemem i ostatni kremem. Wysmarować boki tortu kremem. Wyłożyć rozwałkowanym lukrem plastycznym. Udekorować. 5 całych jaj i 1 szklankę cukru ubić jak na biszkopt na bardzo puszystą masę. 2 kostki miękkiego masła utrzeć i powoli dolewać do niego mieszając masę jajeczną, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Dodajemy coś do smaku. 1 kieliszek spirytusu dodajemy na końcu po kropelce ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. 1 łyżkę kakao lub sok z cytryny dodajemy do smaku w zależności jaki krem chcemy uzyskać. Można dodać jakiś olejek (na przykład migdałowy lub rumowy) albo cukier waniliowy - ale ten ostatni trzeba dodać od razu do jaj razem z cukrem. Do szklanki nalać 50 ml wrzącej wody, dodać żelatynę i mieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie dodać glukozę i również wymieszać. Na stolnicę wsypać trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i powoli wlewać żelatynę. Mieszać łyżeczką, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zacząć zagniatać. Zagniatać dosypując puder. Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę można barwić barwnikami spożywczymi. Masę najlepiej wałkować na blacie posmarowanym lekko olejem. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną lub obsypanym cukrem pudrem, ale moim zdaniem lepszy jest sposób z olejem (nie widać tłustych smug na wałkowanym lukrze). Niewykorzystaną masę można trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem. Można dodawać do masy odrobinę masła jeśli jest za sucha, trzeba wtedy zagnieść masę ponownie.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości