Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kuskus z kurczakiem i warzywami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (34 głosy)

Kuskus z kurczakiem i warzywami - składniki:
Kuskus z kurczakiem i warzywami - sposób przygotowania: Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ulubione zioła, posyp solą i pieprzem. Miskę przykryj, np. folią aluminiową i wstaw do lodówki na około 0,5-1 godzinę. W tym czasie umyj i obierz warzywa. Ze świeżej fasolki odetnij końcówki, podziel ją na połowy, po czym obgotuj przez około 10 minut w osolonej wodzie. Następnie przelej zimną wodą. i pozostaw na sitku, aby odciekła. Marchewkę pokrój w niezbyt grube plasterki, a następnie każdy z nich podziel na ćwiartki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj i odstaw. Kiedy wchłonie płyn, wlej do niego nieco oliwy (np. 1-2 łyżki) i przemieszaj za pomocą widelca). Kurczaka przesmaż na patelni wraz z marchewką, papryką i cebulą. Kiedy będzie gotowy, dodaj fasolkę oraz kuskus. Jeszcze chwilę podgrzej wszystko razem i od razu podawaj.

Informacje o Kuskus z kurczakiem i warzywami

  • Kuskus - szybko i smacznie

    Kuskus - szybko i smacznie

    . Kuskus z kurczakiem to świetny sposób na szybki, sycący obiad lub kolację. Aby skrócić czas przygotowania potrawy, możesz sięgnąć po gotową mrożonkę warzywną. Kuskus z kurczakiem i warzywami 200 g kuskusu bulion (tyle, żeby zakrył kuskus na około 1 centymetr) 1 podwójna pierś z kurczaka 150 g