Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bakłażany zapiekane z kuskusem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Bakłażany zapiekane z kuskusem - składniki:
Bakłażany zapiekane z kuskusem - sposób przygotowania: Bakłażany umyj i przekrój na połowy. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, zostawiając krawędź o grubości około 0,5 centymetra. Odetnij zielone końcówki. Miąższ i całe bakłażany lekko posól (aby uniknąć goryczki). Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu (kaszę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, a gdy wchłonie płyn mieszamy, aby rozdzielić ziarenka). Paprykę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej około 2 łyżek oliwy. Gdy będzie gorąca wrzuć cebulę i czosnek. Przesmaż, aż zmiękną, ale nie pozwól, aby się przypaliły, gdyż czosnek może się zrobić gorzki. Dodaj miąższ z bakłażana oraz paprykę. Podsmażaj na średnim ogniu, aż miąższ zmięknie i się rozpadnie. Pod koniec duszenia dodaj kuskus i przyprawy. Bakłażany (które puściły nieco soku) przetrzyj ręcznikiem papierowym. Ułóż w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym cienką warstwą oliwy i napełnij farszem. Do naczynia nalej około 3 łyżek wody. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zapiekaj ok. 25 minut. Po tym czasie bakłażany posyp serem i piecz jeszcze kilka minut, do momentu, aż się rozpuści. Podawaj na zimno lub na gorąco, np. z jogurtowym sosem.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Bakłażany zapiekane z kuskusem

  • Menu dnia z pyszną szarlotką

    Menu dnia z pyszną szarlotką

    ? źródło: Okazje.info Jeśli szukasz pomysłu na sycące danie bez mięsa, polecamy Ci bakłażany, faszerowane kuskusem (można go zastąpić np. ugotowaną kaszą jaglaną). Wolisz coś szybszego i tańszego? Wypróbuj nasz przepis na kuskus z warzywami . Bakłażany zapiekane z kuskusem 200 g kuskusu 2

  • Kuskus - szybko i smacznie

    Kuskus - szybko i smacznie

    zapiekane z kuskusem 200 g kuskusu 2 bakłażany 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 100 g żółtego sera (startego) sól i pieprz opcjonalnie ulubione przyprawy (np. curry lub bazylia) oliwa Bakłażany umyj i przekrój na połowy. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, zostawiając krawędź o grubości