Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bakłażany zapiekane z kuskusem
Bakłażany zapiekane z kuskusem - składniki:
Bakłażany zapiekane z kuskusem - sposób przygotowania:
Bakłażany umyj i przekrój na połowy. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, zostawiając krawędź o grubości około 0,5 centymetra. Odetnij zielone końcówki. Miąższ i całe bakłażany lekko posól (aby uniknąć goryczki). Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu (kaszę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy, a gdy wchłonie płyn mieszamy, aby rozdzielić ziarenka).
Paprykę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kosteczkę. Cebulę drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej około 2 łyżek oliwy. Gdy będzie gorąca wrzuć cebulę i czosnek. Przesmaż, aż zmiękną, ale nie pozwól, aby się przypaliły, gdyż czosnek może się zrobić gorzki. Dodaj miąższ z bakłażana oraz paprykę. Podsmażaj na średnim ogniu, aż miąższ zmięknie i się rozpadnie. Pod koniec duszenia dodaj kuskus i przyprawy.
Bakłażany (które puściły nieco soku) przetrzyj ręcznikiem papierowym. Ułóż w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym cienką warstwą oliwy i napełnij farszem. Do naczynia nalej około 3 łyżek wody. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza i zapiekaj ok. 25 minut. Po tym czasie bakłażany posyp serem i piecz jeszcze kilka minut, do momentu, aż się rozpuści. Podawaj na zimno lub na gorąco, np. z jogurtowym sosem.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
Informacje o Bakłażany zapiekane z kuskusem
-
Menu dnia z pyszną szarlotką
? źródło: Okazje.info Jeśli szukasz pomysłu na sycące danie bez mięsa, polecamy Ci bakłażany, faszerowane kuskusem (można go zastąpić np. ugotowaną kaszą jaglaną). Wolisz coś szybszego i tańszego? Wypróbuj nasz przepis na kuskus z warzywami . Bakłażany zapiekane z kuskusem 200 g kuskusu 2
-
Kuskus - szybko i smacznie
zapiekane z kuskusem 200 g kuskusu 2 bakłażany 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 100 g żółtego sera (startego) sól i pieprz opcjonalnie ulubione przyprawy (np. curry lub bazylia) oliwa Bakłażany umyj i przekrój na połowy. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ, zostawiając krawędź o grubości
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki