Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Brązowy ryż z soczewicą i marchewką
Brązowy ryż z soczewicą i marchewką - składniki:
Brązowy ryż z soczewicą i marchewką - sposób przygotowania:
Brązowy ryż oraz soczewicę najlepiej jest namoczyć na kilka godzin, żeby później szybciej się ugotowały.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy cebulę i lekko szklimy. Następnie dorzucamy posiekany czosnek (jeśli używacie świeżej papryczki chilli to wrzućcie ją teraz) i mieloną kolendrę, kmin rzymski oraz słodką i ostrą paprykę (można wsypać np. po płaskiej łyżeczce, a później jeszcze doprawić do smaku). Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę (można użyć też mielonej), oprószamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię. Wszystko lekko podsmażamy aż mięso zetnie się z wierzchu. Dodajemy ryż, soczewicę oraz pokrojone w dość cienkie pół-talarki marchewki. Zalewamy bulionem oraz pasatą pomidorową, przykrywamy i dusimy ok 30 minut, aż ryż, soczewica i marchewką będą miękkie. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku i podajemy. Doskonałe będzie też następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą.
- ok. 100 g brązowego ryżu
- ok. 100 g soczewicy (dałam brązową ale może być też czerwona lub zielona)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 podwójna pierś z kurczaka/indyka (w wersji wege pominąć)
- 2 spore marchewki
- ok. 2 szklanki bulionu warzywnego (lub wody)
- ok. 200 ml pasaty pomidorowej
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
- ok. 1-2 łyżeczek mielonej kolendry
- ok. 1-2 łyżeczek mielonego kminu rzymskiego
- ostra i słodka papryka w proszku (można dać zamiast ostrej papryki po prostu jedną papryczkę chilli)sól
- pieprz do smaku
- Do dekoracji: świeża natka pietruszki lub kolendra
Informacje o Brązowy ryż z soczewicą i marchewką
-
Soczewica na 10 sposobów. Zupa, pierogi, a nawet pasztet [PRZEPISY]
komponuje z roślinami strączkowymi - nie tylko fasolą. Dodatek korzennych przypraw nadaje daniu egzotycznego aromatu. Brązowy ryż z soczewicą i marchewką ok. 100 g brązowego ryżu ok. 100 g soczewicy (dałam brązową ale może być też czerwona lub zielona) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 podwójna
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki