Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ryż z fasolą w czekoladowym sosie mole

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ryż z fasolą w czekoladowym sosie mole - składniki:
Ryż z fasolą w czekoladowym sosie mole - sposób przygotowania: Ryż ugotuj na sypko. Fasole namocz w wodzie i zostaw na noc. Cebulę obierz i posiekaj na piórka. Nagrzej garnek z odrobiną oliwy. Dodaj cebulę. Marchewkę i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. Dodaj posiekane ząbki czosnku, papryczkę pepperoni, suszone zgniecione papryczki, ziele angielskie, listki laurowe, kumin, cynamon i suszoną paprykę. Duś i mieszaj - około 3 minuty. Dodaj bulion i pastę pomidorową. Dodaj opłuczoną w wodzie fasolę. Zetrzyj skórkę z limonki i dodaj sok z limonki. Dodaj cukier. Wymieszaj. Zagotuj mieszając od czasu do czasu. Gotuj około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj pokruszoną czekoladę. Gotuj jeszcze około 10 minut mieszając by nic się nie przypaliło. Podawaj gorące z ugotowanym ryżem. Dodaj plastry awokado. Całość skrop świeżym sokiem z limonki.