Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pudding ryżowy - zgłoszony jako kradziony
Pudding ryżowy - zgłoszony jako kradziony - składniki:
Pudding ryżowy - zgłoszony jako kradziony - sposób przygotowania:
Mleko gotujemy i pozostawiamy na małym ogniu, tak by cały czas było gorące. W garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni roztapiamy masło, wysypujemy ryż i wlewamy wino, dodajemy korę cynamonową, mieszamy aż ryż się zaszkli i wchłonie niemal cały płyn. Mieszamy dokładnie i dodajemy część gorącego mleka, które dolewać będziemy partiami, ilekroć ryż wchłonie płyn. Mieszamy często i regularnie, uważając by ryż się nie przepalił, dolewając gorące mleko. Pod koniec gotowania dosładzamy. Po mniej więcej 20 minutach ryż powinien być już gotowy i mieć kremową konsystencję. Ryż zestawiamy z ognia. Jabłka obieramy, kroimy wedle uznania na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, mieszamy. Wsypujemy cukier, mieszamy. Kiedy tylko cukier rozpuści się wlewamy wino. Mieszamy i czekamy aż całość się skarmelizuje, a jabłka oblepią słodyczą. W tym czasie podgrzewamy lekko śmietankę. Dolewamy ją do ryżu. Mieszamy dokładnie. Przekładamy na talerzyki. Podajemy na gorąco, z jabłkami w karmelu.
- 200 g ryżu - użyłem Riso Gallo Carnaroli (może być Riso Gallo Arborio)
- 500 ml mleka
- 25 g masła
- 200 ml wina (użyłem słodkiego greckiego wina Muscat - można również użyć Masali lub białego wytrawnego wina wówczas jednak trzeba użyć mniejszą lub większą ilość cukru)
- 10 cm kawałka kory cynamonu (możemy aromatyzować także wanilią wedle smaku i dostępności)
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki cukru - najlepiej brązowego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki