Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pudding ryżowy - zgłoszony jako kradziony

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pudding ryżowy - zgłoszony jako kradziony - składniki:
  • 200 g ryżu - użyłem Riso Gallo Carnaroli (może być Riso Gallo Arborio)
  • 500 ml mleka
  • 25 g masła
  • 200 ml wina (użyłem słodkiego greckiego wina Muscat - można również użyć Masali lub białego wytrawnego wina wówczas jednak trzeba użyć mniejszą lub większą ilość cukru)
  • 10 cm kawałka kory cynamonu (możemy aromatyzować także wanilią wedle smaku i dostępności)
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru - najlepiej brązowego
Pudding ryżowy - zgłoszony jako kradziony - sposób przygotowania: Mleko gotujemy i pozostawiamy na małym ogniu, tak by cały czas było gorące. W garnku o grubym dnie lub wysokiej patelni roztapiamy masło, wysypujemy ryż i wlewamy wino, dodajemy korę cynamonową, mieszamy aż ryż się zaszkli i wchłonie niemal cały płyn. Mieszamy dokładnie i dodajemy część gorącego mleka, które dolewać będziemy partiami, ilekroć ryż wchłonie płyn. Mieszamy często i regularnie, uważając by ryż się nie przepalił, dolewając gorące mleko. Pod koniec gotowania dosładzamy. Po mniej więcej 20 minutach ryż powinien być już gotowy i mieć kremową konsystencję. Ryż zestawiamy z ognia. Jabłka obieramy, kroimy wedle uznania na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, mieszamy. Wsypujemy cukier, mieszamy. Kiedy tylko cukier rozpuści się wlewamy wino. Mieszamy i czekamy aż całość się skarmelizuje, a jabłka oblepią słodyczą. W tym czasie podgrzewamy lekko śmietankę. Dolewamy ją do ryżu. Mieszamy dokładnie. Przekładamy na talerzyki. Podajemy na gorąco, z jabłkami w karmelu.