Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nadziewane bakłażany

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Nadziewane bakłażany - składniki:
Nadziewane bakłażany - sposób przygotowania: Bakłażany przekroić wzdłuż na pół usunąć łyżeczką pestki i cześć miąższu. Aby straciły goryczkę oprószyć solą, ostawić na 10 minut, opłukać i osuszyć.Cześć miaższu (ja użyłam miąższ z jednego bakłażana) pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek, drobno pokroić. Paprykę i papryczkę chili oczyścić, pokroić na małe kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, odrzucając pestki. Wraz z miąższem dodać do pozostałych warzyw i wszystko lekko poddusić na oliwie. Dodać ugotowany ryż, natkę pietruszki, przyprawić do smaku. Połówki bakłażana posmarować od środka oliwą. Napełnić farszem, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać bulionem z warzyw. Piec 45 minut w 180 stopniach. Wierzch posypać posiekaną natką pietruszki.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka