Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak w śliwkach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak w śliwkach - składniki:
Kurczak w śliwkach - sposób przygotowania: Boczek drobno kroimy i smażymy, aby wytopić tłuszcz. Cebule kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Do boczku dodajemy pokrojone mięso kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy śliwki przekrojone na pół (bez pestek) oraz powidła śliwkowe. Wlewamy wino i bulion. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i owoce zmiękną (około 20 minut). W podobny sposób można podać również inne gatunki mięsa. Wyjątkowo dobrze współgra ze smakiem śliwek na przykład wieprzowina.

Informacje o Kurczak w śliwkach

  • Marokański tagine z kurczakiem i śliwkami kalifornijskimi

    Marokański tagine z <strong>kurczakiem</strong> i <strong>śliwkami</strong> kalifornijskimi

    Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut4 porcje Składniki:8 udek z kurczaka1 średnia pokrojona biała cebula1 główka czosnku1 łyżeczka soli1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego1 świeża czerwona papryka lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli1 łyżka suszonej mięty400 g (puszka) pokrojonych pomidorów1 ł