Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dynia faszerowana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dynia faszerowana - składniki:
Dynia faszerowana - sposób przygotowania: Z umytej dyni odcinamy "pokrywkę". Wydrążamy część miąższu z pestkami. Wnętrze nacieramy mieszanką soli, pieprzu i papryki. Ryż gotujemy w wywarze. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Cebulkę i cukinię myjemy i kroimy w plastry, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami i kiełkami. Farsz wkładamy do wnętrza dyni, przykrywamy "pokrywką" i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny. Miąższ dyni i warzywa powinny być miękkie. Podajemy z kleksem śmietany. Krojenie tego dania może nastręczyć trudności. Z pewnością jednak dostarczy również sporo radości, zwłaszcza jeśli przy stole zasiadają dzieci.
Zwiastun jesieni: krem z dyni

Informacje o Dynia faszerowana

  • Dynia w daniu

    Dynia w daniu

    nasionach zmieści słuszną porcję nadzienia) i zapiekania w całości. Ich miąższ ma ciemnopomarańczowy kolor, a w smaku jest lekko orzechowy. Dynia faszerowana Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki usuń nasiona z wnętrza dyń. Zagłębienie w połówkach

  • Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

    Najpopularniejsze odmiany dyni - jak je wykorzystać?

    ;makaronem" możesz na przykład zastąpić tradycyjny, bardziej tuczący makaron z pszenicy (zwłaszcza, jeśli nie jesz produktów zawierających gluten). Dynia makaronowa nadaje się również do marynowania. Możesz wykorzystać w następujących przepisach: Dynia faszerowana Risotto z dynią i boczkiem