Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ziemniaczane pierożki z jabłkami
Ziemniaczane pierożki z jabłkami - składniki:
Ziemniaczane pierożki z jabłkami - sposób przygotowania:
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Zagniatamy z mąką, solą, gałką muszkatołową i jajkami. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na grube plasterki. Każdy rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką.
Obkładamy jabłkami, posypujemy cukrem, polewamy łyżeczką śmietany, posypujemy rodzynkami i cynamonem. Placuszki składamy na pół i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Na krótko przed końcem pieczenia smarujemy jajkami roztrzepanymi z mlekiem.
Informacje o Ziemniaczane pierożki z jabłkami
-
Ziemniaki na obiad - nie tylko gotowane
, możesz wypróbować na przykład ten z kiszonej kapusty i grzybów. Ziemniaczane pierożki z jabłkami Ciasto: 1 kg mączystych ziemniaków 15 dag mąki 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 1-2 jajka Nadzienie: 75 dag-1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki) 5 dag stopionego
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki