Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaczane pierożki z jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaczane pierożki z jabłkami - składniki:
Ziemniaczane pierożki z jabłkami - sposób przygotowania: Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Zagniatamy z mąką, solą, gałką muszkatołową i jajkami. Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na grube plasterki. Każdy rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Obkładamy jabłkami, posypujemy cukrem, polewamy łyżeczką śmietany, posypujemy rodzynkami i cynamonem. Placuszki składamy na pół i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Na krótko przed końcem pieczenia smarujemy jajkami roztrzepanymi z mlekiem.

Informacje o Ziemniaczane pierożki z jabłkami

  • Ziemniaki na obiad - nie tylko gotowane

    Ziemniaki na obiad - nie tylko gotowane

    , możesz wypróbować na przykład ten z kiszonej kapusty i grzybów. Ziemniaczane pierożki z jabłkami Ciasto: 1 kg mączystych ziemniaków 15 dag mąki 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 1-2 jajka Nadzienie: 75 dag-1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki) 5 dag stopionego