Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotka po amerykańsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szarlotka po amerykańsku - składniki:
  • Ciasto:
  • 150 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • Nadzienie:
  • 1.2 kg jabłek (np. red delicious lub szara reneta) obranych i pokrojonych w ósemki
  • łyżka wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • jajko
  • cukier
Szarlotka po amerykańsku - sposób przygotowania: Masło mocno schładzamy. Rozcieramy je palcami z mąką i cukrem. Powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut. Jabłka dusimy 5 minut z łyżką wody, uważamy, żeby nie przywarły. Dodajemy cukier, sok i cynamon, dusimy jeszcze chwilę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkowujemy i wykładamy nią formę na tartę (24 cm). Posypujemy migdałami i rozkładamy jabłka. Rozwałkowujemy resztę ciasta, pośrodku wycinamy otwór. Przykrywamy jabłka. Sklejamy brzegi ciasta. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 30 minut w 190°C.
Zdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenową mąką kukurydzianą, z ksylitolem zamiast cukru