Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szarlotka po amerykańsku
Szarlotka po amerykańsku - składniki:
Szarlotka po amerykańsku - sposób przygotowania:
Masło mocno schładzamy. Rozcieramy je palcami z mąką i cukrem. Powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy przez 30 minut. Jabłka dusimy 5 minut z łyżką wody, uważamy, żeby nie przywarły. Dodajemy cukier, sok i cynamon, dusimy jeszcze chwilę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkowujemy i wykładamy nią formę na tartę (24 cm). Posypujemy migdałami i rozkładamy jabłka. Rozwałkowujemy resztę ciasta, pośrodku wycinamy otwór. Przykrywamy jabłka. Sklejamy brzegi ciasta. Smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 30 minut w 190°C.
Zdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenową mąką kukurydzianą, z ksylitolem zamiast cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki