Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Mintaj zapiekany z jabłkami i cebulą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Mintaj zapiekany z jabłkami i cebulą - składniki:
Mintaj zapiekany z jabłkami i cebulą - sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, nacieramy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem i na godzinę wstawiamy do lodówki. Boczek drobno kroimy, smażymy z posiekaną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy tymiankiem. Połowę przekładamy do żaroodpornego półmiska wysmarowanego masłem. Jabłka obieramy, kroimy w dość grube kliny. Na rozgrzanej w rondlu łyżce oleju smażymy jabłka, posypujemy majerankiem, skórką otartą z cytryny. Filety obtaczamy w mące, smażymy na oleju, układamy na cebuli z boczkiem w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy jabłkami i resztą cebuli. Zapiekamy w gorącym (180°C) piekarniku.