Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kasza z warzywami po azjatycku
Kasza z warzywami po azjatycku - składniki:
Kasza z warzywami po azjatycku - sposób przygotowania:
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie talarki, paprykę kroimy w kostkę, Kapustę pekińską myjemy, kroimy w ćwiartki, następnie szatkujemy. Pora przekrajamy na pół (najlepiej wzdłuż, wtedy użyjemy zarówno białej jak i zielonej części), dokładnie myjemy, gdyż może mieć w środku piasek i kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy drobno, razem z pestkami, czosnek również drobno siekamy. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, imbir i chili i smażymy ok 1 minuty, aż składniki wydobędą swój aromat. Dodajemy marchewkę, paprykę i pora i wszystko smażymy kilka minut (warzywa powinny puścić trochę wody), następnie dodajemy wino ryżowe, sok z limonki i sos sojowy. Warzywa smażymy jeszcze ok 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę. Kapusta powinna zwiędnąć i puścić wodę (powinna znacznie zmniejszyć swoją objętość pod wpływem temperatury). Całość smażymy aż do czasu kiedy warzywa nie będą twarde (ale nadal powinny pozostać chrupiące, a nie zupełnie rozgotowane!), ok 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, wchłonie ona powstały sos z warzyw i przypraw. Danie można jeszcze oczywiście doprawić do smaku sosem sojowym (smak słony), winem ryżowym (smak słodki), sokiem z limonki (smak kwaśny) lub np. płatkami chili (smak ostry) wedle uznania. Gotową potrawę serwujemy posypaną posiekanymi listkami świeżej kolendry.
- na 3 porcje:
- 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 nieduża kapusta pekińska
- pół pora
- 1 papryczka chili + ew. płatki chili
- 2 ząbki czosnku
- ok 1 łyżeczki posiekanego w kosteczkę imbiru
- 1 łyżka oleju ryżowego
- ok 5 łyżek sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- ok 2 łyżki wina ryżowego (japońskie wino do gotowania
- ew. można dać łyżeczkę brązowego cukru lub pominąć)
- ok łyżeczki mielonej kolendry
- garstka świeżej kolendry do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki