Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kasza z warzywami po azjatycku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kasza z warzywami po azjatycku - składniki:
Kasza z warzywami po azjatycku - sposób przygotowania: Marchewki obieramy, kroimy w cienkie talarki, paprykę kroimy w kostkę, Kapustę pekińską myjemy, kroimy w ćwiartki, następnie szatkujemy. Pora przekrajamy na pół (najlepiej wzdłuż, wtedy użyjemy zarówno białej jak i zielonej części), dokładnie myjemy, gdyż może mieć w środku piasek i kroimy w kostkę. Papryczkę chili kroimy drobno, razem z pestkami, czosnek również drobno siekamy. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek, imbir i chili i smażymy ok 1 minuty, aż składniki wydobędą swój aromat. Dodajemy marchewkę, paprykę i pora i wszystko smażymy kilka minut (warzywa powinny puścić trochę wody), następnie dodajemy wino ryżowe, sok z limonki i sos sojowy. Warzywa smażymy jeszcze ok 5 minut, po tym czasie dodajemy kapustę. Kapusta powinna zwiędnąć i puścić wodę (powinna znacznie zmniejszyć swoją objętość pod wpływem temperatury). Całość smażymy aż do czasu kiedy warzywa nie będą twarde (ale nadal powinny pozostać chrupiące, a nie zupełnie rozgotowane!), ok 5 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, wchłonie ona powstały sos z warzyw i przypraw. Danie można jeszcze oczywiście doprawić do smaku sosem sojowym (smak słony), winem ryżowym (smak słodki), sokiem z limonki (smak kwaśny) lub np. płatkami chili (smak ostry) wedle uznania. Gotową potrawę serwujemy posypaną posiekanymi listkami świeżej kolendry.