Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej - składniki:
  • Ciasto:
  • 2.5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 5 szklanek wody
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (można zastępić stewią lub syropem z agawy)
  • 1 łyżka stewii w proszku
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 100g margaryny bezmlecznej lub masła
  • garść żurawiny suszonej
  • garść pokruszonych płatków migdałów
  • NADZIENIE:
  • 2kg słodkich jabłek lub kwaśnych
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • czubata łyżka cynamonu
Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej - sposób przygotowania: Kaszę jaglaną opłukujemy na sitku zimną wodą i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy w wodzie na wolnym ogniu (od zagotowania około 9minut). Odstawiamy na 20-25minut do całkowitego napęcznienia. Łączymy ją w misce z mąką, cukrem, stewią i skrobią. Masa będzie bardzo gęsta. Dobrze miesza się dłonią.Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy ze skrobią i cynamonem. Spód tortownicy wykładamy kaszą jaglaną (około 2/3 całości), mocno dociskamy. Następnie posypujemy żurawiną i "wciskamy" ją w masę. Wykładamy tarte jabłka i resztę kaszy na wierzch. Całość posypujemy cynamonem (można dodatkowo łyżką cukru) i kładziemy plasterki margaryny/masła. Nakrywamy folią aluminiową i pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie posypujemy płatkami migdałów i pieczemy jeszcze 5-8 minut bez przykrycia. Ciasto podajemy z jogurtem naturalnym.
Zdrowa, pyszna i lekka szarlotka idealna na lato. Z bezglutenową mąką kukurydzianą, z ksylitolem zamiast cukru