Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gwardyjna potrawka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gwardyjna potrawka - składniki:
Gwardyjna potrawka - sposób przygotowania: Przez noc moczyłem groch, było tego z pół kubka, może więcej, rano jak już się namoczył, to go kilka razy przecedziłem, a następnie wlałem wody do garnuszka i groch ów gotowałem wraz z bulionem grzybowym ażeby zmiękł. Około godziny. Pod koniec gotowania grochu dorzuciłem pokrojona w kostkę marchewkę. No i jak już była mięciutka to wyłączyłem gaz. Musicie sprawdzać i mieszać co jakiś czas. Słoninę, boczek oraz grzyby pokroiłem. Słoninę i boczek w taką sporą kostkę, żeby nie była za drobna, a grzyby tylko tak żeby wielkie kapelusze nie fruwały w misce. Cebulę pochlastałem metodą Kaprala z Kajko i Kokosza, czyli na plasterki, ale też takie z grubsza ciosane, no w końcu to potrawa najemników jest a nie jakichś zniewieściałych trubadurów. Słoninkę i boczek wrzuciłem na patelnie i smażyłem. Jak już słoninka dostała takiego ładnego kolorku i boczek się "zeskwarczył" wtedy dorzuciłem cebulę, wszystko smażyłem jeszcze chwilkę i odstawiłem na bok. W międzyczasie wstawiłem sobie mały garnuszek z woda gdzie gotowałem suszone grzyby, jak się pogotowały tak z 45 minut to je odcedziłem i wrzuciłem do słoniny i boczku. Groch z garnuszka wrzuciłem tez do skwarek, wszystko wymieszałem i dorzuciłem kaszę gryczaną i posiekaną (też z grubsza) pietruszkę. Praktycznie na sam koniec możecie wcisnąć czosnek do tego. W tym przepisie użyłem soli raz. Jak robiłem kaszę gryczaną. Nie dodawałem żadnego pieprzu ani innych przypraw oprócz pietruszki. Zrobiłem jeszcze wersje z kaszą jaglaną, ale nie smakowała mi aż tak bardzo dlatego polecam gryczaną.
Potrawka z kurczaka - pyszności prosto z patelni