Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta szpinakowo-łososiowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta szpinakowo-łososiowa - składniki:
Tarta szpinakowo-łososiowa - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą. Dodajemy zimne masło i siekamy z mąką. Dolewamy 3 łyżki lodowatej wody i szybko zagniatamy ciasto. Kulę ciasta owijamy folią, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rybę kroimy w cienkie dzwonka i polewamy marynatą przygotowaną z 2 łyżek oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny i tymiankiem. Odstawiamy na godzinę. Dno i ścianki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Rozmrożony szpinak osączamy na sicie. Następnie dusimy na łyżce oliwy. Odparowujemy nadmiar płynu. Doprawiamy. Jajka mieszamy ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i ziołami. Na podpieczony spód kładziemy szpinak i polewamy masą śmietanowo-jajeczną. Układamy dzwonka łososia osączone z marynaty. Pieczemy 30 minut w temp. 200°C.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta