Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kartoflanka z zacierkami
Kartoflanka z zacierkami - składniki:
Kartoflanka z zacierkami - sposób przygotowania:
Obieramy i kroimy warzywa. Podsmażamy je chwilę na maśle z drobno pokrojona cebulką. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem (5-6 szklanek). Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i 2-3 plasterki obranego imbiru, który wzmocni rozgrzewające własności zupy. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.
Przygotowujemy zacierki: Wsypujemy mąkę ze szczyptą soli do miski, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach na ściereczkę oprószoną mąką lub odrywamy po odrobince ciasta i w palcach toczymy malutkie kluseczki.
Wyjmujemy z zupy część ziemniaków i włoszczyzny i miksujemy, a następnie wlewamy z powrotem do zupy. Dzięki temu będzie bardziej zawiesista. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzącej zupy wrzucamy kluseczki i gotujemy około 3 minut.
- porcja włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 cebule
- łyżka oleju lub sklarowanego masła
- 6 szklanek (1 i 1/2 l) bulionu wołowego lub drobiowego
- 1 kg ziemniaków
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2-4 plasterki imbiru
- 2 kapelusze suszonych maślaków lub podgrzybków
- łyżka masła
- posiekana zielenina (koperek natka pietruszki lubczyk)
- pieprz
- sól
- Zacierki:
- 100-150 g mąki
- jajko
- szczypta soli
Informacje o Kartoflanka z zacierkami
-
Zupa ziemniaczana: przepis, właściwości, kalorie
także: Kartoflanka z zacierkami Irlandzka ziemniaczanka Ziemniaczanka Ziemniaczanka z bryndzą
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki