Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kartoflanka z zacierkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kartoflanka z zacierkami - składniki:
Kartoflanka z zacierkami - sposób przygotowania: Obieramy i kroimy warzywa. Podsmażamy je chwilę na maśle z drobno pokrojona cebulką. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy bulionem (5-6 szklanek). Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki. Wrzucamy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i 2-3 plasterki obranego imbiru, który wzmocni rozgrzewające własności zupy. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Przygotowujemy zacierki: Wsypujemy mąkę ze szczyptą soli do miski, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto. Powinno być dość twarde. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach na ściereczkę oprószoną mąką lub odrywamy po odrobince ciasta i w palcach toczymy malutkie kluseczki. Wyjmujemy z zupy część ziemniaków i włoszczyzny i miksujemy, a następnie wlewamy z powrotem do zupy. Dzięki temu będzie bardziej zawiesista. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wrzącej zupy wrzucamy kluseczki i gotujemy około 3 minut.