Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czulent

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czulent - składniki:
Czulent - sposób przygotowania: Fasolę zalewamy sporą ilością wrzątku. W tym czasie płuczemy na sitku kaszę i obieramy ziemniaki. Kroimy je w plastry, mięso na kawałki, a cebulę w piórka. Składniki przekładamy do osobnych misek. Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso, smażymy cebulę, przekładamy je do opróżnionych misek. Odcedzamy fasolę. W garnku układamy warstwę cebuli, mięsa, fasoli, kaszy, ziemniaków, aż do wyczerpania składników - na wierzchu powinna być kasza. Warstwę cebuli lekko solimy, a pozostałe posypujemy także posiekanym czosnkiem i oprószamy ziołami, pieprzem, papryką, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. W środek potrawy wtykamy liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego. Wlewamy gorący bulion, tak aby sięgał 3 cm ponad powierzchnię potrawy. Podgrzewamy. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i dusimy, aż płyn wsiąknie w potrawę. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100°C na 12 godzin. Możemy zrezygnować z zapiekania i dusić szczelnie przykrytą potrawę 2-4 godziny na jak najmniejszym ogniu, uzupełniając co jakiś czas płyn, a potem zawinąć garnek w koc i zostawić przynajmniej na godzinę.

Informacje o Czulent

  • Dania jednogarnkowe - pyszne przepisy na gulasz, czulent i...

    Dania jednogarnkowe - pyszne przepisy na gulasz, <strong>czulent</strong> i...

    bowiem np. ratatuja. A wiecie, co to jest czulent? To tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej - tu ważnym składnikiem jest m.in. fasola. Oto kilka przepisów na pyszne dania jednogarnkowe. Ratatuja, czyli duszone warzywa Coś pysznego dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Ci, którzy jedzą, też czasem powinni

  • Koszerne kontra trefne

    Koszerne kontra trefne

    tym knajpka Bakbuk, koszerna kuchnia na Twardej i niewiele ponad to. Gotuje się w domu. W tygodniu eksperymenty, a w Szabat na stół wjeżdżają tradycyjne potrawy. Nie zaczyna się bez chały i wina lub soku winogronowego. Przystawki rybne, jajeczne i bakłażany. Króluje jednak czulent. Ponieważ tego dnia

  • Krótka historia lubelskiej kuchni

    Krótka historia lubelskiej kuchni

    pojednania? W Piaskach można zjeść czulent, ulubioną potrawę Sztukmistrza z Lublina, bohatera książki Singera o tym samym tytule. Tradycyjny smak Na wielokulturowy smak tej ziemi nakłada się modny w Europie ruch organiczny smak. Ponieważ wyhodowane w

  • Gołąbki w liściach buku i szum anielskich skrzydeł

    Gołąbki w liściach buku i szum anielskich skrzydeł

    ;Cepelię", łatwy marketing. Ten prawdziwy smak czeka na odkrycie. Odtwarzając tę kuchnię, trzeba mieć do niej wielki szacunek. Kiedyś w żydowskich domach na piecach był "szabaśnik", ciepłe miejsce, gdzie powoli robił się np. czulent. Nie da się powtórzyć przy użyciu współczesnych technik

  • Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

    Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

    cytryny i delikatnie skrop oliwą. Autor: Aneta Kosiba Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Jeśli masz na nie ochotę, przygotuj się na to, że jest czasochłonne. Aby je przyrządzić potrzeba około 10-12 godzin: 4 na moczenie fasoli i 6-8 godzin na powolne pieczenie potrawy. Składniki