Czulent
- 2 szklanki fasoli jaś
- 2/3 szklanki kaszy perłowej
- jaglanej lub pęczaku
- 400 g ziemniaków
- 1 kg wołowiny lub baraniny (np. z mostka)
- 2-3 cebule
- 3-4 łyżki tłuszczu (najlepiej gęsiego smalcu lub oliwy)
- główka czosnku
- łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
- po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku
- 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
- po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3-4 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- sól
Informacje o Czulent
-
Dania jednogarnkowe - pyszne przepisy na gulasz, czulent i...
bowiem np. ratatuja. A wiecie, co to jest czulent? To tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej - tu ważnym składnikiem jest m.in. fasola. Oto kilka przepisów na pyszne dania jednogarnkowe. Ratatuja, czyli duszone warzywa Coś pysznego dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Ci, którzy jedzą, też czasem powinni
-
Koszerne kontra trefne
tym knajpka Bakbuk, koszerna kuchnia na Twardej i niewiele ponad to. Gotuje się w domu. W tygodniu eksperymenty, a w Szabat na stół wjeżdżają tradycyjne potrawy. Nie zaczyna się bez chały i wina lub soku winogronowego. Przystawki rybne, jajeczne i bakłażany. Króluje jednak czulent. Ponieważ tego dnia
-
Krótka historia lubelskiej kuchni
pojednania? W Piaskach można zjeść czulent, ulubioną potrawę Sztukmistrza z Lublina, bohatera książki Singera o tym samym tytule. Tradycyjny smak Na wielokulturowy smak tej ziemi nakłada się modny w Europie ruch organiczny smak. Ponieważ wyhodowane w
-
Gołąbki w liściach buku i szum anielskich skrzydeł
;Cepelię", łatwy marketing. Ten prawdziwy smak czeka na odkrycie. Odtwarzając tę kuchnię, trzeba mieć do niej wielki szacunek. Kiedyś w żydowskich domach na piecach był "szabaśnik", ciepłe miejsce, gdzie powoli robił się np. czulent. Nie da się powtórzyć przy użyciu współczesnych technik
-
Sycące dania z fasolą - idealne na chłody
cytryny i delikatnie skrop oliwą. Autor: Aneta Kosiba Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Jeśli masz na nie ochotę, przygotuj się na to, że jest czasochłonne. Aby je przyrządzić potrzeba około 10-12 godzin: 4 na moczenie fasoli i 6-8 godzin na powolne pieczenie potrawy. Składniki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki