Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą - składniki:
  • łyżka oliwy
  • 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 2 duże posiekane cebule
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 4 goździki
  • 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1.5 szklanki brązowej soczewicy
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 4 duże niezbyt dojrzałe banany
Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą - sposób przygotowania: Mięso obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie, nie odcedzając, mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy kolejne 10 minut.
Gulasz wołowy