Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z białą kapustą, soczewicą i grzybami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z białą kapustą, soczewicą i grzybami - składniki:
Pierogi z białą kapustą, soczewicą i grzybami - sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy wrzątkiem, solimy, Gotujemy 20 minut. Odcedzamy. Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, moczymy 2 godziny, a potem gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, drobno siekamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, dusimy kilka minut. Kapustę gotujemy, a następnie siekamy. Soczewicę, kapustę i grzyby z cebulą przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy natkę, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Wlewamy porcjami ok. 3/4 szklanki gorącej wody, zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąkę. Formujemy kulki, rozpłaszczamy w dłoniach lub rozwałkowujemy na stolnicy. Na placuszki nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy 3 minuty od chwili, gdy wypłyną. Podajemy z podsmażoną na rumiano cebulką.
4 sposoby na zawijanie pierogów