Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wege pierogi
Wege pierogi - składniki:
Wege pierogi - sposób przygotowania:
Ciasto: Do mąki wrzucamy margarynę, wgniatamy je w mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i lśniące. Odstawiamy na godzinę w misce przykrytej ściereczką. Rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy małą łyżeczkę nadzienia, sklejamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie, wyjmujemy, jak wypłyną na wierzch.
Farsz: Na rozgrzanej oliwie smażymy przyprawy, posiekane cebule, czosnek i grzyby. Dodajemy kapustę drobno pokrojoną i wywar. Mieszamy i dusimy, aż do odparowania płynu. Połowę kapusty miksujemy z kaszą jaglaną, dolewając olej sezamowy. Łączymy z drugą połową. Doprawiamy. Studzimy.
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki z cieciorki
- szklanka mąki bezglutenowej
- 2 łyżki roślinnej margaryny (ja użyłam Alsan)
- sól do smaku
- Farsz:
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka czosnku w proszku
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- kilka ugotowanych grzybów suszonych
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 2 szklanki wywaru z grzybów
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
4 sposoby na zawijanie pierogów
Informacje o Wege pierogi
-
Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta
slajdu. Osobom nie jedzącym produktów pochodzenia zwierzęcego polecamy natomiast przepis na aromatyczne wege pierogi . Składniki: Farsz na pierogi z kapustą i grzybami: 50 dag kapusty kiszonej 2 dag suszonych prawdziwków 2-3 łyżki oleju 1 cebula pieprz sól Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki