Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ptysie do barszczu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ptysie do barszczu - składniki:
Ptysie do barszczu - sposób przygotowania: Suszone grzyby gotujemy w szklance wody z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki i cebule kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle, aż z pieczarek wyparuje woda. Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, wlewamy wodę, w której się gotowały, pieprz, sok cytrynowy i, jeśli trzeba, trochę soli. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Wlewamy śmietanę i jeśli sos jest zbyt rzadki, zaprawiamy go łyżeczką mąki rozprowadzonej 2 łyżkami wody. Ptysie tniemy na 2/3 wysokości, wyjmujemy ostrożnie ze środka ciasto. Napełniamy farszem pieczarkowym, przykrywamy czapeczką i podgrzewamy w nagrzanym do 180°C piekarniku 5-7 minut.

Informacje o Ptysie do barszczu

  • Wigilia last minute

    czarnego pieprzu, 6 goździków, ząbek czosnku. Przyprawy zalewamy szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostkę rosołową. Chwilę gotujemy. Dolewamy barszcz i sok, podgrzewamy, ale już nie gotujemy. Doprawiamy czosnkiem. Ptysie do barszczu