Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wykwintna pieczeń z indyka
Wykwintna pieczeń z indyka - składniki:
Wykwintna pieczeń z indyka - sposób przygotowania:
Umyte mięso wkładamy do miski. Ząbki czosnku, grubo siekamy i wrzucamy do miski blendera. Ziarna pieprzu grubo mielemy i wsypujemy do czosnku. Dolewamy oliwę, sok z limonki, sosy chilli i Worcestershire. Dorzucamy kruszone listki laurowe, tymianek i natkę pietruszki. Składniki marynaty krótko miksujemy. Powstałą pastą nacieramy kawałki piersi z indyka. Zawijamy je folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Papryczki chilli siekamy, czosnek kroimy w plastry, a cebulę w piórka - wkładamy do osobnych miseczek. Jabłka i banany obieramy i kroimy w plastry. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy czosnek 2 minuty, wyjmujemy, osączamy i przekładamy do miski. Na pozostałym tłuszczu obsmażamy najpierw orzechy laskowe, następnie owoce i cebulę. Każdą partię składników po smażeniu osączamy i przekładamy do miski. Na końcu smażymy papryczki chilli i śliwki suszone. Rozgrzewamy olej w rondlu, wsypujemy przyprawy i, mieszając, smażymy 2 minuty. Zawartość miski wrzucamy do rondla. Dodajemy tortille, wlewamy pół bulionu, ugniatamy, przykrywamy i odstawiamy. Filety z indyka odwijamy z folii i, nie usuwając marynaty, solimy i każdy owijamy na zakładkę plasterkami boczku. Układamy w natłuszczonej brytfannie, przykrywamy, wstawiamy do lodówki. Z sosu w rondlu wyjmujemy cynamon, a pozostałe składniki miksujemy, dolewając bulion. Podgrzewamy, aż się zagotuje. Zmniejszamy płomień, dusimy półtorej godziny, mieszamy co jakiś czas. W miarę potrzeby dolewamy bulionem. Brytfannę z mięsem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180°C) i pieczemy 25 minut. Zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy kolejne 35 minut. Pozostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku. W tym czasie przyprawiamy sos octem jabłkowym, solą i gotujemy. Kroimy indyka w plastry, układamy na półmisku i polewamy sosem. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
- 2 filety z piersi indyka
- 600 g wędzonego boczku w plasterkach
- Na marynatę:
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki oliwy
- 3-4 łyżeczki soku z limonki
- po 2 łyżki sosu chilli i Worcestershire
- 2 liście laurowe
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- Na sos:
- 2-3 papryczki chilli
- 6 ząbków czosnku
- cebula
- 800 g jabłek
- 2 banany
- oliwa
- 250 g łuskanych orzechów laskowych
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- po 6 goździków i ziaren ziela angielskiego
- po 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- anyżu i kuminu
- kora cynamonu
- pieprz i sól
- 2 tortille
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 l bulionu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki