Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z cykorią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z cykorią - składniki:
Tarta z cykorią - sposób przygotowania: Pokruszone krakersy mieszamy z 50 g mielonych orzechów i cukrem, wsypujemy do formy na tartę, zalewamy stopionym i przestudzonym masłem. Formujemy płaski spód. Pieczemy 10 min w 180°C. Gruszki i jabłka ścieramy na tarce, osączamy z nadmiaru soku. Cykorię kroimy w paseczki i razem z owocami układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Jajko i żółtko ubijamy trzepaczką, wlewamy śmietanę, dalej ubijamy, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawy, mieszamy. Sosem polewamy tartę i zapiekamy ją 25 min w 160°C. Pod koniec posypujemy grubo posiekanymi pozostałymi orzechami.
Tarta podwójnie buraczana z serem feta