Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kasza jaglana (jaglotto) wytrawnie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Kasza jaglana (jaglotto) wytrawnie - składniki:
Kasza jaglana (jaglotto) wytrawnie - sposób przygotowania: Obraną i pokrojoną dynię skrapiamy oliwą, przyprawiamy, układamy na blasze i pieczemy 20 minut. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, szklimy posiekaną cebulę i pora przez 5 minut. Dodajemy rozgnieciony czosnek i szałwię, smażymy jeszcze 2 minuty, wsypujemy kaszę. Smażymy, mieszając, przez 3 minuty. Wlewamy wywar, mieszamy, zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna być miękka, ale jędrna. Gdy kasza wchłonie cały wywar, jest gotowa. Dodajemy upieczone kawałki dyni oraz ser. Mieszamy, aby jaglotto zrobiło się kremowe. Dodajemy kolendrę i migdały, jeszcze raz delikatnie mieszamy, przyprawiamy. Przed podaniem skrapiamy oliwą. To danie najlepiej przygotować wieczorem, a rano tylko odgrzać.