Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto migdałowo-czekoladowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Ciasto migdałowo-czekoladowe - składniki:
Ciasto migdałowo-czekoladowe - sposób przygotowania: Siekamy gorzką czekoladę. Migdały prażymy na suchej patelni. Ostudzone, łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno żółtka, przesypując cynamonem, potem gorzką czekoladą i migdałami z mąką. Na koniec łączymy ciasto z ubitymi białkami (pianę dajemy porcjami, bo ciasto opadnie). Napełniamy tortownicę wyłożoną pergaminem, pieczemy godzinę w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z formy, studzimy, smarujemy podgrzaną konfiturą. Wierzch i boki posypujemy wiórkami mlecznej czekolady.

Informacje o Ciasto migdałowo-czekoladowe

  • Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

    Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

    orzechy laskowe. Ciasto migdałowo-czekoladowe 100 g gorzkiej czekolady 300 g mielonych migdałów 100 g przesianej mąki 1/2 torebki proszku do pieczenia 300 g masła 300 g cukru pudru 6 żółtek 2 łyżeczki cynamonu 6 białek 250 g konfitury morelowej 150 g mlecznej czekolady Siekamy gorzką

  • Szybkie ciasto na święta

    Szybkie ciasto na święta

    migdały można obecnie kupić w większych marketach, a także zamówić w sklepach internetowych. Nadadzą się zarówno do przygotowania ciast czy ciasteczek, jak i marcepanu (zobacz przepis Marty Gessler na marcepan klasyczny ). Ciasto migdałowo-czekoladowe 100 g gorzkiej czekolady 300 g mielonych migdałów