Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Owoce zapieczone pod orzechową kruszonką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Owoce zapieczone pod orzechową kruszonką - składniki:
Owoce zapieczone pod orzechową kruszonką - sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Połówki brzoskwiń z puszki osączamy i kroimy w plastry. Następnie polewamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałeczki i wyrabiamy palcami, aż powstaną małe grudki. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę owoców i posypujemy je półtorej łyżki żurawiny. Wykładamy drugą część owoców i posypujemy je resztą żurawiny. Owoce przykrywamy warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30-35 minut, aż warstwa kruszonki się za rumieni. Potrawę podajemy na ciepło.