Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią
Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią - składniki:
Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią - sposób przygotowania:
Przygotowanie zupy krem: Do garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do zmiękczenia się włoszczyzny (gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny). Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie całość blendujemy. Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Przygotowanie kopytek: Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu aż staną się odpowiednio miękkie, studzę je, obieram, dodaję ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Dobrze by było aby nie były to ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam 2/3 ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Następnie kawałeczki rozgniatam w dłoniach i umieszczam do nich po 3-4 listki bazylii. Dokładnie zaklejam.
- Składniki na zupę krem:
- 4 pomidory malinówki
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 piersi z kurczaka
- Włoszczyzna z młodych sezonowych warzyw (3 duże marchewki/młody seler/pęczek młodej białej pietruszki wraz z natką/pęczek koperku/ 1/4 kapusty włoskiej/por)
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 6 listków maggi
- 6 listków oregano
- 8 listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
- Składniki na domowe ziemniaczane kopytka:
- 800 g ziemniaków
- 250 g sera białego śmietankowego
- 1 jajko
- około 2 szklanek mąki
- sól
Koń by się uśmiał, że jakby wiedział, że tak łatwo można zrobić kopytka z aromatycznym sosem winno-maślanym
Informacje o Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią
-
Zupa pomidorowa dla początkujących i nie tylko - jak ugotować pomidorówkę?
natka pietruszki. Poznaj nasze najlepsze przepisy na zupę pomidorową: Pomidorowa zupa-krem z ziołowymi grzankami Zupa pomidorowa z drobiowymi klopsikami i brukselką Pomidorówka z ciecierzycą Zupa pomidorowa z kluskami lanymi Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki