Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią - składniki:
Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią - sposób przygotowania: Przygotowanie zupy krem: Do garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do zmiękczenia się włoszczyzny (gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny). Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie całość blendujemy. Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Przygotowanie kopytek: Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu aż staną się odpowiednio miękkie, studzę je, obieram, dodaję ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Dobrze by było aby nie były to ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam 2/3 ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Następnie kawałeczki rozgniatam w dłoniach i umieszczam do nich po 3-4 listki bazylii. Dokładnie zaklejam.
Koń by się uśmiał, że jakby wiedział, że tak łatwo można zrobić kopytka z aromatycznym sosem winno-maślanym

Informacje o Pomidorowa zupa krem z kopytkami faszerowanymi bazylią