Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Aromatyczna babka kapuściano-makaronowa
Aromatyczna babka kapuściano-makaronowa - składniki:
Aromatyczna babka kapuściano-makaronowa - sposób przygotowania:
Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania kapusty- w zależności od wielkości kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki. Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy makaron. Ja proponuję przygotowanie babki. Do makaronu dodajemy więc jedno jajko oraz 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną olejem rzepakowym aromatyzowanym suszonymi pomidorami.
- 200 g makaronu kokardki
- 150 g wędzonego sera Gouda
- 2 ząbki czosnku
- 1 młoda marchewka
- 1 por
- 400 g szynki z gęsi
- 250 g pomidorków koktajlowych
- olej rzepakowy do smażenia 3-4 łyżki
- 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami
- pęczek pietruszki
- jajko
- sól
- pieprz
- główka czerwonej kapusty
- olej rzepakowy aromatyzowany suszonymi pomidorami do podania
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki